2020
Urheilijoita riittää joukko-osastoihinkin
Suomen Olympiakomitean arvion mukaan Suomessa on neljätuhatta nuorten maajoukkuetason urheilijaa. Heistä liki kaksisataa suorittaa vuosittain varusmiespalveluksensa Puolustusvoimien Urheilukoulussa. Urheilukouluun hakee vuosittain nelisensataa urheilijaa.
Luvut kertovat, että valtaosa nuorista urheilijoista suorittaa varusmiespalveluksensa normaaleissa joukko-osastoissa. Hattulan Parolannummella sijaitsevassa Panssariprikaatissa varusmiespalveluksensa suorittaa kussakin saapumiserässä 120 - 180 urheilijaa.
- Tammikuun saapumiserässä palvelukseen astui 130 urheilijaa. Viime vuoden heinäkuun saapumiserässä urheilijoita oli kymmenen enemmän, Panssariprikaatin liikuntakasvatusupseeri, kapteeni Mika Hakala kertoo.
Tieto urheilevista varusmiehistä perustuu siihen, että he itse ilmoittavat käyvänsä kilpailuissa tai pelaavansa otteluita jossain sarjassa.
- Kilpaurheilua harrastavien varusmiesten lisäksi varusmiesten joukossa on henkilöitä, jotka höntsäävät kaveriporukoissa tai pelailevat kortteliliigoissa.
Lajeja runsaasti
Urheilua harrastavien varusmiesten lajikirjo on laaja.
- Perinteisiä palloilulajeja edustavat salibandyn, jääkiekon ja jalkapallon pelaajat ovat enemmistössä, mutta myös pesäpallo, koripallo, lentopallo ja maahockeykin ovat edustettuina.
- Yksilölajeista meillä on tällä hetkellä palveluksessa maajoukkuetason pyöräsuunnistaja sekä ratameloja. Molemmat henkilöt olivat käyneet urheilukoulun pääsykokeissa ja valittu urheilukouluun, mutta lajiryhmää ei perustettu heille. Joten he tulivat lähimpään joukko-osastoon palvelukseen. Yksilölajeista löytyy laidasta laitaan niin moottoriurheilun harrastajia, kilpatanssijoita, cheerleading kuin body-fitness harrastajia. On meillä palvellut myös kansainvälisen tason E-urheilijoita.
Laajempi juttu on luettavisssa kesäkuussa ilmestyvän Sotilasurheilu-lehden numerosta.