2020
Koronavirus ei ole lannistanut Karjalan prikaatin varusmiehiä liikkumasta.
Varusmiesten ohjautusta vapaa-ajanliikunnasta on siirrytty enemmän omaehtoiseen liikkumiseen. Haastattelussa prikaatin varusmiestoimikunnan varapuheenjohtaja kersantti Siiri Rantanen.
Koronavirus ei ole lannistanut Karjalan prikaatin varusmiehiä liikkumasta
Koronavirus pysäytti Suomen ja iski siten myös Sotilasurheiluliiton toimintaan rajusti maaliskuussa. Nämä poikkeusolot näkyivät nopeasti etenkin varusmiesten liikuntakerhotoiminnassa. Useissa varuskunnissa ohjattu vapaa-ajan liikuntatoiminta loppui lähes täysin. Karjalan prikaatissa kuitenkin löydettiin nopeasti vaihtoehtoja korona-ajan liikkumiselle. Haastattelussa prikaatin varusmiestoimikunnan varapuheenjohtaja, kersantti Siiri Rantanen, tiivistää muutoksen lyhyesti: ”Varusmiesten ohjatusta vapaa-ajan liikunnasta on siirrytty enemmän omaehtoiseen liikkumiseen”.
Ohjatusta aktivoivaan VLK-toimintaan
Rantasen mukaan VLK-toiminta muuttui koronan myötä paljonkin. Esimerkiksi käynnissä olleet kerhot, kuten sählykerho, täytyi valitettavasti keskeyttää täysin. Karjalan prikaatissa yleiset liikuntatilat, kuten uimahalli, kuntosali ja pelikentät täytyi koronan vuoksi toistaiseksi sulkea.
- Ohjattua kerhotoimintaa meillä ei valitettavasti ole pystytty koronan vuoksi järjestämään lainkaan, mutta yksiköt ovat silti kannustaneet liikkumaan. Yksiköiden VLK-vastaavat ovat toimineet oman yksikön sisällä ja aktivoineet ihmisiä parhaansa mukaan, Rantanen täydentää.
Ohjatun toiminnan sijaan yksiköissä on panostettu etäyhteyksin toteutettavaan aktivointiin ja järjestetty yksiköiden sisäisiä tapahtumia rajoitusten mukaisin osallistujamäärin.
- VMTK:ssa kuvasimme liikunta-aiheisia videoita, kuten #liikkuvaKouvola-liikuntahaasteen, frisbeegolfvideon ja porrastreenivideon. Näillä videoilla on ollut tarkoitus aktivoida varusmiehiä. Jatkossakin on tarkoitus tuottaa Facebookin saapumiseräryhmiin liikunnallista videomateriaalia ja aktivoida sillä tavoin, Rantanen kertoo.
Liikunta oma-aloitteisempaa
Rantanen on huomannut Liikkuri-merkintöjen vähentyneen, kun varusmiehet eivät ole enää voineet käydä kerhoissa tai käyttää yhteisiä ulkoliikuntapaikkoja.
- On kuitenkin selkeästi ollut havaittavissa, että moni on oma-aloitteisesti lähtenyt vapaa-ajalla lenkille, ulkokuntosalille, pyöräilemään tai esimerkiksi pelaamaan jalkapalloa, vaikka mahdollisuuksia onkin ollut aikaisempaa vähemmän, Rantanen avaa.
Rantanen näkee, että poikkeustilanne on siirtänyt varusmiehet ohjatusta vapaa-ajanliikunnasta enemmän omaehtoiseen liikkumiseen. Osalla varusmiehistä palveluksen uudelleenrytmittely on saattanut lisätäkin hyötyliikuntaa maastojaksojen myötä.
Valoa koronatunnelin päässä
Tulevaisuudelle ja viruksen uusille aalloille ei Karjalan prikaatistakaan löydy ennustajia. Epätietoisuudesta ja poikkeusoloista huolimatta VLK-toiminnan on kuitenkin varuskunnissa jatkuttava. Rantanen avaa Karjalan prikaatin suunnitelmia tulevaisuuteen näin:
- Karjalan prikaatissa parhaillaan suunnitellaan sitä, miten liikuntapaikat, kuten Kaartinhalli, avataan kasarmiviikoilla. Suunnittelua vaatii erityisesti osastojen sekoittumisen estäminen liikuntapaikkoja käytettäessä, sekä tilojen desinfiointi ennen osastojen vaihtumista.
- Myös uudet VLK-vastaavat on valittu ja VLK-ohjaajien rekrytointi on alkamassa. Uusille VLK-toimijoille on suunnitteilla koulutus tehtäväänsä täällä prikaatissa tai etänä yhteistyössä Sotulin kanssa. Myös yhteydenpito yksiköiden VLK-vastaaviin on tärkeää.
Aktivoiva liikuntatoiminta, oma-aloitteinen vapaa-ajan liikunta, VLK-ohjaajien rekrytoinnin jatkuminen, tilojenkäytön uudelleenorganisointi ja tilojen desinfiointi kertoo vahvasti siitä, että Karjalan prikaatissa pandemiasta huolimatta asenne on: show must go on. Rantanen tiivistää saman asenteen haastattelun lopuksi näin:
- Jos ei ole mahdollista järjestää liikuntakerhoja kuten aikaisemmin, voi aina yrittää järjestää niitä etänä esimerkiksi zoom-palvelun kautta. Liikuntavinkit ja treenit videoiden muodossa aktivoivat ihmisiä. Ja joskus on hyvä miettiä asioita uudesta näkökulmasta. Meillä esimerkiksi on käyttöönotettu Tokygeo - toimintakyvyn geokätköt, joita voi kasarmiviikolla käydä bongailemassa yksin tai kaverin kanssa, Rantanen kannustaa.