Varusmiesten liikuntakerhotoiminnan kehittämisprojekti 2003 - 2004
Varusmiesten liikuntakerhotoimintaa (VLK) on toteutettu varuskunnissa vuodesta 1986 alkaen vaihtelevalla menestyksellä. Siitä lähtien on myös järjestetty koulutustilaisuuksia VLK-toiminnasta jokaiselle ikäluokalle. Asiassa on tehty kehittämistyötä jatkuvasti tuottamalla mm kirjallista materiaalia, toimintamalliesimerkkejä sekä koulutuksessa olleille on jaettu Sotilasurheiluliiton t-paitoja. Vapaa-ajan liikuntakerhotoiminta on oleellinen osa varusmiesten kokonaisliikunnasta.
Kaikista toimista huolimatta ei ole löydetty sellaista mallia/tapaa, miten toimintaa toteutetaan . Eri toimintamallit ovat hyvin kirjavia laadun ja määrän suhteen. Samoin tietoisuus eri tasoista ja mahdollisuuksista ei ole aina tavoittanut varsinkaan henkilökuntaa. Näin mm yhteistyö palvelusliikunnan kanssa ei toimi, koska ei ole olemassa selkeää toimintamallia. Innostus on näin jäänyt usein yksittäisten innokkaiden henkilöiden varaan.
Sotilasurheiluliitto on päivittänyt strategiansa vuosille 2003-2007 ja siinä VLK-toiminta on yksi painopistealue. Liitto on huolissaan varusmiesten nykykunnosta. Liiton mielestä VLK-toiminta on tärkeää. Viimeisen kymmenen vuoden aikana mm. Cooperin testijuoksun keskiarvo on pudonnut yli
Näiden syiden takia Sotilasurheiluliitto on käynnistänyt projektin, jolla ko. asioihin yritetään saada parannusta. Vuosina 1995-2000 toteutettiin Kunnossa Kaiken Ikää-projekti. Siinä kokeiltiin perusteita vapaa-ajan liikuntakerhotoiminnasta. Tämä projekti on jatkotyö edelliseen ja tässä tullaan hyödyntämään KKI-projektin tuloksia.
Projektin kuvaus
Tällä projektilla rakennetaan Suomen Sotilasurheiluliiton, Pääesikunnan koulutusosaston ja toteuttavan joukko-osaston, Ilmavoimien Teknillisen Koulun, yhteistyönä tuote, jonka tuloksena luodaan malli toteutuksesta, missä vapaa-ajan liikunnasta ja palvelusliikunnasta muodostetaan yksi toimiva samoihin päämääriin pyrkivä kokonaisuus. Lähtökohtana on joukko-osastossa olemassa oleva tilanne, johon malli luodaan eli toteuttamismalli räätälöidään /yhteensovitetaan joukko-osaston omien suunnitelmien kanssa. Projektia johtaa Sotilasurheiluliiton nimeämä työryhmä ja toteuttajana toimii joukko-osaston henkilöstö. Projektia seurataan koko sen kestoajan liiton internetkotisivuilla ja Sotilasurheilu-lehdessä.
Projektin vaikutukset
Projektin tuloksena tietoisuus VLK:n merkityksestä lisääntyy. Tärkeimpänä on kuitenkin se, että palvelusliikunnan ja VLK-toiminnan yhteistyölle löydetään malli. Näin hyödynnetään entistä paremmin joukko-osaston liikuntaosaaminen eli yhteinen suunnittelu ja yhteistyö varusmiesten ja henkilökunnan kesken paranee, kun molemmat sitoutuvat asiaan. Toiminta myös osin helpottaa henkilökunnan työpainetta, koska varusmiehille voidaan antaa vastuuta suunnittelussa ja toiminnan toteuttamisessa jopa palvelusaikana.
Toiminnasta saadaan kyselyjen perusteella tietoja, joita voidaan hyödyntää pv:n liikuntakoulutuksen kehittämisessä. Lisäksi syntyy malli , joka on hyödynnettävissä ja toteutettavissa muissa joukko-osastoissa. Näin nostetaan ja parannetaan liikunnan laatua, kun kaikki ammattiosaaminen saadaan käyttöön.
Projektin seurauksena myös joukko-osaston imago paranee ja vaikutus ympäristön eri sidosryhmiin tulee entistä enemmän esille, kun hyödynnetään lähialuueen liikuntapaikkoja. Näkyvyyttä tulee myös lehtien palstoilla. Näin kaikki osapuolet (Sotilasurheiluliitto, Pääesikunta, joukko-osasto ja varusmiehet) hyötyvät projektista.
Projektin toteutus
Projektin kohdejoukko-osastoksi nimetään Ilmavoimien Teknillinen Koulu (IlmavTK) ja kohderyhmäksi II/03 jaq I/04 saapumiserän varusmiehet, joukko-osaston henkilöstö ja joukko-osaston lähiympäristössä toimivat sidosryhmät. Sotilasurheiluliitto nimeää projektiryhmän, johon kuuluvat SotUL:n, PE:n sekä joukko-osaston edustaja(t). Projektin aikataulu on seuraava:
- projektin käynnistäminen marraskuu 02
- projektin esittely joulukuu 02
- projektin valmistelut valmiina toukokuu 03
- projekti käynnistyy heinäkuu 03
Projektin käynnistyttyä siitä tiedotetaan ja sitä seurataan Sotilasurheilulehdessä ja liiton www-kotisivuilla osoitteessa www.sotilasurheilu.net. Seuranta pitää sisällään projektin vaiheet -tehdyt toimenpiteet, onnistumiset, ongelmat jne. Saapumiserien välillä tehdään projektista väliraportti ja tarkastellaan saavutettuja tuloksia. Vuoden 2004 tammikuussa saapumiserä I/04 liittyy projektiin mukaan. Toimintaa kehitetään koko ajan ja lopuksi annetaan palaute kaikille toiminnassa mukana olleille. Loppuraportti muodostuu varusmiehille tehtävistä kyselyistä sekä henkilökunnan ja projektiryhmän arvioista.
Projektin hyödyntäminen
Toteutuessaan projekti antaa hyvän mahdollisuuden toteuttaa malli kaikissa joukko-osastoissa. Sen myötä voidaan nostaa liikunnan tasoa, monipuolistaa sitä sekä hyödyntää kaikkien osaamista. Näin saadaan yhteensovitettua palvelusliikunta ja vapaa-ajan liikunta.
Toiminta antaa myös malleja ja virikkeitä pv:n palvelusliikuntaan ja sen kehittämiseen. Se edesauttaa varusmiesiässä olevan nuoren löytämään uusia liikuntamalleja ja tällä projektilla edesautetaan nuorisoa kunnon kohottamisessa. Projektilla edesautetaan varusmiespalvelukseen tulevia nuoria sopeutumaan paremmin palvelukseen järjestämällä heille laadukasta ja virikkeellistä vapaa-ajan liikuntatoimintaa.
Sotilasurheiluliiton toimintaa ohjaa visio: "LAADUKAS JA INNOSTAVA HARRASTELIIKUNTA". Tämän projektin myötä varusmiesten liikuntakerhotoiminnan (VLK) strategian visio 2007 "Tietoisuus VLK-toiminnasta on lisääntynyt ja palvelus- ja vapaa-ajan liikunta muodostavat toimivan kokonaisuuden, toteutuu.
PEkoul-os:n PAK C 01:03 "VARUSMIESTEN FYYSINEN KOLUTUS"