Siirry sisältöön

Varusmiesten liikuntakerhotoiminnan tehostaminen 2003 – 2007

Yleistä

Suomen Sotilasurheiluliiton strategiassa vuosille 2003–2007 varusmiesten liikuntakerhotoiminta (VLK) on määritelty yhdeksi keskeisimmistä painopistealueista. Liitto on huolissaan palvelukseen astuvien varusmiesten fyysisen kunnon heikkenemisestä. Tähän voidaan vaikuttaa positiivisesti panostamalla laadukkaaseen palvelusajan liikuntaan sekä kehittämällä vapaa-ajan VLK-toimintaa.

Ilmavoimien Teknillisessä Koulussa toteutettiin vuosina 2003–2004 “Varusmiesten vapaa-ajan liikuntakerho -projekti”. Sen tavoitteena oli selvittää keinoja varusmiesten liikunta-aktiivisuuden lisäämiseksi ja kehittää malli, jossa palvelusliikunta ja vapaa-ajan liikunta muodostavat toimivan kokonaisuuden. Projekti toteutettiin yhteistyössä Ilmavoimien Teknillisen Koulun ja Suomen Sotilasurheiluliiton kanssa.

Projektin tulokset olivat erittäin myönteiset. Aiempiin saapumiseriin verrattuna havaittiin seuraavia parannuksia:

  • Varusmiesten liikunta-aktiivisuus kasvoi merkittävästi.
  • Fyysinen kunto kohosi selvästi korkeammalle tasolle.
  • Projekti lisäsi palvelusmotivaatiota.
  • Varusmiesten liikuntaolosuhteita parannettiin sekä varuskunnassa että sen ulkopuolella.
  • Liikuntakerhojen ohjaajatehtävistä kertyi johtamissuorituksia jopa yhden opintoviikon verran.
  • Joukko-osaston liikunnallinen imago vahvistui, ja tietoisuus liikunnan hyödyistä kasvoi koko varuskunnassa.

Varusmiesten palaute projektista oli erittäin positiivista. He kokivat, että liikuntakerhotoiminta vähensi merkittävästi turhaa joutenoloa vapaa-ajalla.

Projektin sisältöä ja tuloksia esiteltiin 22.3.2004 Pääesikunnassa puolustusvoimien henkilöstöpäällikölle, Sotilasurheiluliiton puheenjohtajalle ja puolustusvoimien liikuntapäällikölle. Lisäksi tulokset esiteltiin joukko-osastojen komentajien neuvottelupäivillä 9.9.2004.

Jatkotoimenpiteet

Pääesikunnan koulutusosasto on julkaissut pysyväisasiakirjan C 01:03 “Varusmiesten fyysinen koulutus”, jossa käsitellään palvelusajan liikuntaa. Ohjeessa on kuitenkin vain vähän mainintoja varusmiesten vapaa-ajan liikunnasta. Tämän ohjeistuksen tavoitteena on tehostaa varusmiesten liikuntakerhotoimintaa. VLK-toiminnan ohjauksesta vastaa Sotilasurheiluliitto.

Palvelusajan liikunnan tavoitteena on herättää ja vahvistaa varusmiesten pysyvä liikuntaharrastus. Palvelusaikana varusmiesten tulee saada positiivisia kokemuksia monipuolisesta liikunnasta sekä tietoa kunnon ylläpitämisestä reservissä. Hyvin järjestetty palvelusliikunta innostaa myös vapaa-ajan liikuntaharrastuksiin, mikä tukee omaehtoista liikunnallista elämäntapaa.

Varusmiesten vapaa-ajan liikunta tapahtuu pääasiassa VLK-toiminnan kautta yhteistyössä varusmiestoimikuntien kanssa. Palvelusajan fyysinen ja liikuntakoulutus ovat itsenäisiä ja ohjeistettuja kokonaisuuksia, eikä niitä voida korvata VLK-toiminnalla. Toisaalta palvelusajan liikuntaa ei tule järjestää varusmiehen vapaa-ajalla. Oikein suunniteltu ja joukko-osaston olosuhteisiin räätälöity liikuntakerhotoiminta täydentää palvelusliikuntaa tarjoten mahdollisuuden myös puolustusvoimien liikuntakoulutusohjelmaan kuulumattomien lajien harrastamiseen.

Liikuntakerhotoiminta tulee kirjata perusyksiköiden viikko-ohjelmiin, jotta kaikki varusmiehet saavat tiedon vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksista. Joukko-osastojen tulee tukea VLK-toimintaa siten, että kerhojen toimintaa johtavat varusmiehet ja heitä ohjaavat asiantuntevat henkilökuntaan kuuluvat tukihenkilöt. Paikallinen sotilasurheiluseura valitsee tukihenkilön yhteistyössä joukko-osaston johdon kanssa, ja toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Sotilasurheiluliitto järjestää vuosittain alueelliset VLK-johtajakoulutustilaisuudet saapumiserien VMTK-edustajille sekä tukihenkilöille, jotta he saavat riittävät valmiudet tehtäviensä hoitamiseen.

Joukko-osasto tarjoaa liikuntakerhotoiminnalle mahdollisuuksien mukaan taloudellista, ammattitaidollista, olosuhteellista ja välineellistä tukea palveluksen puitteissa. Toimintaa voidaan järjestää myös joukko-osaston ulkopuolisissa liikuntapaikoissa yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen, kuntien liikuntatoimen ja muiden liikunta-alan toimijoiden kanssa. Hyvin organisoitu VLK-toiminta vahvistaa joukko-osaston liikunnallista imagoa ja lisää sen positiivista näkyvyyttä.